Vilka djur kan jag gå med till veterinären?

Att vara djurägare är helt underbart, men det är också ett stort ansvar. Ditt djur kräver nämligen en hel del från dig, såväl tid och kärlek som veterinärbesök och bra foder. Har du ett vanligare husdjur, till exempel en hund eller en katt, kommer det troligtvis vara enkelt för dig att hitta en veterinär du trivs med.

Våra vanliga sällskapsdjur

Som ny djurägare kan en utav de första frågorna du ställer dig vara; vilka djur kan jag gå med till veterinären? Svaret är enkelt, alla! Idag finns det nämligen veterinärer som har specialiserat sig på allt ifrån hundar och katter till hästar, fiskar, gnagare, lantbruksdjur, reptiler samt mer exotiska djur.

Våra svenska djurparksdjur

I Sverige har vi även ett flertal djurparker. Här huserar djur som zebror, getter, antiloper och mycket annat. Även dessa djur kan skada sig och behöver då bra tillgång till veterinärvård. Här är dock frågan; vilka djur kan jag gå med till veterinären?, överflödig. När det handlar om djurparksdjur kommer nämligen veterinären till djurparken och inte tvärtom. Större parker har dessutom egna veterinärer, allt för att djuren skall kunna få så snabb vård som bara möjligt.

Veterinärer som arbetar med djurparksdjur har också ett större intresse för denna typ av exotiska djur till skillnad från den veterinär vi finner på veterinärklinikerna runt om i Sverige. Att behandla en zebra med inflammerat tandkött eller ett lejon med magbesvär kan kräva en annan sorts kunskap än den man besitter som traditionell sällskapsdjursveterinär. Dessa djur är dessutom farligare att närma sig och behöver troligtvis sövas även för den inledande undersökningen, något som självklart stressar både djuret och veterinären.

Stor kunskap och stor passion

Om du funderar på att köpa ett nytt husdjur är det självklart att frågan; vilka djur kan jag gå med till veterinären?, kan dyka upp. Framförallt om du är intresserad av mer ovanliga sällskapsdjur, såsom reptiler och fåglar. Du kan dock vara säker på att det någonstans finns en veterinär med ett stort intresse av just det djur du är intresserad av. Om redan äger en hund eller en katt har du säkert redan en veterinär du trivs med, oavsett om hen befinner sig i Uppsala, Ystad eller någon annanstans i Sverige.

Vilka djur kan jag gå med till veterinären?